Własna restauracja to marzenie szczególnie popularne wśród młodych osób. Serwowanie ulubionych dań, bycie swoim własnym szefem i możliwość zarządzania działalnością to elementy, które wydają się wyjątkowo kuszące. Jednak zanim przejdziemy do układania jadłospisu i zapraszania sław, warto odpowiednio zaplanować cały proces.
Biznesplan
Oczywiście czynnikiem, który najczęściej podcina nam skrzydła, są właśnie pieniądze. Jednak odpowiednie zaplanowanie wydatków może nam nieco ułatwić każdy start. Po pierwsze niezależnie od profilu naszej działalności, podstawę powinien stanowić solidny biznesplan. Przede wszystkim musimy określić charakterystykę naszego lokalu i koszty z tym związane. Warto również sprawdzić jak funkcjonuje rynek, na którym planujemy otworzyć nową restaurację. Na koniec należy sklasyfikować naszą grupę docelową, czyli klientów, do których skierowana będzie oferta.
Dwa razy f, czyli finanse i formalności
Biurokracyjna drabina niekończących się formalności i dokumentacji to zdecydowanie najbardziej dołujący etap zakładania każdej działalności. Jeśli chodzi o samo finansowanie lokalu, mamy trzy rozwiązania. Po pierwsze możemy zdecydować się na kredyt, po drugie, jeśli posiadamy zaoszczędzone fundusze, to również świetna okazja do ich wykorzystania, ostatnie rozwiązanie to skorzystanie z różnego rodzaju dofinansowań, na przykład z UE lub od państwa. Jednak niezależnie od wybranej metody musimy pamiętać o tym, że samo otwarcie lokalu to nie koniec naszych wydatków. Musimy być przygotowani na ponoszenie dość dużych kosztów przez kilka pierwszych miesięcy – dość rzadko zdarza się, aby dany przedsiębiorca cieszył się zyskiem niemal zaraz po otwarciu. Jeśli zaplanowaliśmy już nasze finanse, możemy udać się do Urzędu Skarbowego oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Na szczęście sporą część formalności możemy również załatwić przez Internet.
Design i charakter
To, co w wielu przypadkach decyduje o popularności danego miejsca to przede wszystkim fasada. Oczywiście w przypadku restauracji ogromną rolę odgrywa również samo jedzenie, jednak kroczący ulicą klient nie jest w stanie tego dostrzec. Z tego względu warto dużo uwagi poświęcić szeroko rozumianemu designowi. Aby każdy przechodzień od razu wiedział, jaki jest charakter Twojego lokalu oraz czego mniej więcej może się po nim spodziewać, postaw na spójny wygląd całej przestrzeni. Ostatnio ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim naturalne wnętrza, w których przeważają kolory ziemi oraz drewno. Aby połączyć oryginalny design i wysoką jakość, warto postawić na usługi związane projektowaniem mebli. W przypadku restauracji świetnie sprawdzi się frezowanie cnc drewna lub cnc mdf, które zagwarantują Ci solidne oraz niepowtarzalne meble.
Obecnie wielu właścicieli decyduje się również na lokale utrzymane w jednej tematyce czy stylistyce. W tym przypadku warto zdecydować się na profesjonalne projektowanie wnętrz. Szczecin może w tej kwestii liczyć na pomoc i wsparcie Forma Design.
Reklama i marketing
Poza samym designem, warto również zaznaczyć swoją obecność w social mediach. Podstawę stanowi przede wszystkim systematycznie aktualizowany Facebook oraz Instagram. Natomiast w celu zachęcenia nowych klientów do odwiedzin pomyśl nad kuponami dla pierwszych gości, czy promocjami związanymi z otwarciem.